OpleidingenEen goede kennis van de spelregels in het voetbal is belangrijk om met vertrouwen de beslissingen in het veld te kunnen nemen. Be Fair organiseert cursussen voor scheidsrechters voor jong en oud. Vanaf 12 jaar kun je de eerste cursus al volgen. Ambitieuze scheidsrechters kunnen doorgroeien door te kiezen voor de Juniorenopleiding en de Verenigingscheidsrechter.

Er zijn verschillende cursussen  waar je je voor kunt opgeven:

Naast de cursus scheidsrechter is er ook een cursus Praktijkbegeleider voor ervaren scheidsrechters.  Via bovenstaande links (info) lees je alle informatie over de cursussen die de Scheidsrechterscommissie ( hierna te noemen SRC ) van Be Fair in samenwerking met de KNVB organiseert.

KNVB

De KNVB stelt docenten aan voor de cursussen indien het minimum aantal kandidaten zich heeft ingeschreven. Het minimum aantal staat hieronder bij de verschillende cursussen steeds vermeld. De SRC zorgt ervoor dat de cursus bij Be Fair kan worden gehouden. 

 1. De kosten voor een cursus worden door Be Fair gedragen. 
 2. Na het behalen van  het certificaat neemt de SRC contact met je op om wedstrijden te fluiten. 
 3. Het is verplicht  dat er minimaal 6 wedstrijden per seizoen per persoon wordt gefloten. Indien men minder dat 6 wedstrijden fluit of  vroegtijdig stopt dan wordt het certificaat dat  je behaald  hebt alsnog  in rekening gebracht. 
 4. Dit geldt voor alle certificaten die binnen de scheidsrechterscommissie behaald zijn. 
 5. Deze regeling treedt in werking vanaf het moment dat je je handtekening op de scheidrechterscertificaat zet. 


Cursus bij Be Fair

De SRc start jaarlijks de cursus scheidsrechter voor pupillen op. Alle spelers vanaf 12 jaar komen in aanmerking om de cursus volgen. De SRc nodigt je daarom van harte uit om hier gebruik van te maken. Via posters, de Nieuwsbrief en de website van Be Fair worden cursussen bij Be Fair aangekondigd.

Informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de leden van de Scheidsrechterscommissie van Be Fair. Zie voor de contactgegevens het menu contact.

Inschrijven

Om deel te nemen aan een cursus kun je het beste opgeven bij de scheidsrechters commissie van Be Fair.  Er is een speciale website waar alle opleidingen die bij voetbalclubs worden georganiseerd, worden getoond.  Kijk daarvoor op de website Inschrijven.knvb.nl. Kies dan:

 • District: West II
 • Type: cursus
 • Categorie: wedstrijdofficials
 • Subcategorie: je kunt een cursus selecteren of het leeg laten

 Je krijgt daarna de kaart van West II te zien met de verenigingen waar een of meer cursussen worden georganiseerd. Het staat je vrij om je bij een van de organiserende verenigingen in te schrijven. Het kan soms wel even duren voordat een cursus start. De KNVB start pas als het minimum aantal is bereikt!

Overzicht van de cursusse

SPELBEGELEIDER /  PUPILLENSCHEIDSRECHTER

Bij de 6 tegen 6 vorm (O.8 en O.9 vanaf seizoen 2017/’18 en O8 t/m O.10 vanaf seizoen 2018/’19) wordt het spel geleid door een spelbegeleider. De rol van spelbegeleider is nieuw in het voetbal. De spelbegeleider staat niet in, maar langs het veld en grijpt alleen in wanneer de spelregels door de kinderen worden overtreden. De spelbegeleider loopt langs het veld (op de lijn) mee het met spel en kan zo nodig het veld inlopen, bijvoorbeeld als het zicht op de situatie onvoldoende is. De spelbegeleider geeft de kinderen de ruimte om zo veel mogelijk te voetballen. Bij de pupillen staat kennismaken met voetbal, plezier en veiligheid in het sporten voorop. Wat die spelers nu leren op het gebied van sportiviteit en spelregels, bepaalt hun verdere sportloopbaan. Daarom is het belangrijk dat pupillen een goede spelbegeleider hebben. Het gaat er vooral om dat kinderen lekker kunnen voetballen, leren wat de spelregels zijn en zich daarbinnen kunnen ontwikkelen. We adviseren de spelbegeleider aan de zijde van het veld te staan waar geen publiek staat. Zodoende wordt hij niet afgeleid en belet de spelbegeleider het zicht van het publiek niet.

Wie kunnen spelbegeleider zijn? • Ouders van jonge jeugdleden zijn prima geschikt dit op een goede, sportieve wijze te doen. Een laagdrempelige manier om iets te doen voor/rondom het team. • Bestaande pupillenscheidsrechters, al is het natuurlijk wel een andere rol en taak. • Jeugdspelers die hun competenties willen vergroten en in de nabije toekomst misschien pupillen- of verenigingsscheidsrechter willen worden.

Hoe word je spelbegeleider? Om spelbegeleider te worden, hoef je niet per se zelf te voetballen. Je kunt je aanmelden bij je vereniging, bij de scheidsrechterscoördinator of verantwoordelijke vanuit het (jeugd)bestuur . De KNVB Academie is bezig leermiddelen te ontwikkelen, om vanaf komend seizoen spelbegeleiders op te kunnen leiden. De nieuwe opleiding biedt de mogelijkheid om met één pakket spelbegeleiders én pupillenscheidsrechters op te leiden. De leermiddelen zijn voor aanvang van het seizoen 2017/’18 gereed. Alle verenigingen worden tijdig over de inhoud en mogelijkheden geïnformeerd. Verenigingen die al een opleiding pupillenscheidsrechter hebben aangevraagd, worden geïnformeerd over de wijzigingen en mogelijkheden. Reeds opgeleide pupillenscheidsrechters zijn met een extra instructie ten aanzien van hun rol en de spelregels, uitstekend inzetbaar als spelbegeleider in deze wedstrijdvorm.

Wat zijn de taken van de spelbegeleider? Voor de wedstrijd • Maakt kennis met de trainers/coaches van betrokken teams. • Maakt samen afspraken over een ieders rol, positie langs het veld, positief coachen en de time out. • Stimuleert de spelers om voorafgaand aan de wedstrijd handen te schudden en na afloop een high five te geven als dank voor een leuke wedstrijd. Tijdens de wedstrijd • Corrigeert door middel van een fluitsignaal indien de spelregels wordenovertreden en wanneer de spelers deze niet goed toepassen (bijv. spelers voetballen door na een overtreding, of het verkeerde team neemt de ingooi). • Legt het spel kort stil om uitleg te geven wanneer er onduidelijkheid/ onwetendheid is rondom bepaalde spelregels of spelsituaties. • Houdt de stand bij. Na de wedstrijd • Laat beide teams strafschoppen nemen. • Vult de uitslag in.


Verenigingsscheidsrechter

De opleiding bestaat uit vier bijeenkomsten van 3 uur, elke maand is er een bijeenkomst. Daarnaast fluit je minimaal vier stagewedstrijden bij je eigen vereniging onder begeleiding van een praktijkbegeleider scheidsrechter. De opleiding wordt 's gegeven op Be Fair accommodatie. De deelnemers die aan de voorwaarden hebben voldaan, ontvangen het diploma "Verenigingsscheidsrechter Veldvoetbal"

Studiebelasting
Cursusdeel
* Vier bijeenkomsten                                              12 uur
* Zelfstudie en huiswerkopdrachten                      8 uur
                    
Ervaringsdeel
* Fluiten van minimaal 4 stagewedstrijden            4 uur
* Assisteren van de scheidsrechter                        2 uur

Proeve van bekwaamheid
* cursusmap                                                              3 uur
  Totaal                                                                         29 uur

Start van Cursus 2018-2019
Aanmeldingen gaan via SRC van Be Fair  
minimaal 18 deelnemers
inschrijfformulier boven in de commissiekamer

Toelating
minimaalleeftijd is 14 jaar

Assistent Scheidsrechter

Het doel van de opleiding is jou als assistent-scheidsrechters competent te maken in het assisteren van de scheidsrechter. Daarnaast is het verbeteren van de uniformiteit in de samenwerking met scheidsrechters uit alle klassen van het amateurvoetbal belangrijk.

 Dit betekent dat de je na afloop van de opleiding in staat moet zijn om op adequate wijze:

 • door middel van vlagsignalen de scheidsrechter adviseert tijdens de verscheidene spelsituaties;
 • met de scheidsrechter samenwerkt;
 • helpt wedstrijdformaliteiten af te handelen.

Organisatie

De opleiding assistent-scheidsrechter bestaat uit twee samenhangende delen: het theoretische- en het ervaringsdeel. Het theoretische deel bestaat uit drie bijeenkomsten. Het ervaringsdeel (start na bijeenkomst één en eindigt voor bijeenkomst drie) betreft het assisteren van minimaal twee stagewedstrijden.

Voor toelating tot de opleiding assistent-scheidsrechter moet je tenminste 16 jaar zijn en in bezit zijn van het diploma BOS of een verenigingsscheidsrechter diploma.

De cursus start als er minimaal twaalf en maximaal achttien deelnemers zijn.

Deze cursus start op na januari 2018

Praktijkbegeleider scheidsrechters

Voor (oud)scheidsrechters

 De opleiding is bedoeld voor (oud-)scheidsrechters veldvoetbal/ zaalvoetbal die gemotiveerd zijn om scheidsrechters (in opleiding) te begeleiden.

 Onderwerpen in de opleiding zijn:

 • informeren, adviseren en ondersteunen van de scheidsrechter;
 • observeren en analyseren van de scheidsrechter;
 • communiceren op passende wijze;
 • coachen en begeleiden van de scheidsrechter;
 • voeren van begeleidingsgesprekken;
 • voeren van kennismakingsgesprek;
 • vragen ontvangen en geven van feedback;
 • opstellen van een begeleidingsrapport;
 • de competenties van de scheidsrechter en het arbitraal proces;
 • stimuleren van zelfstandigheid;
 • opstellen van het begeleidingsrapport scheidsrechter (in opleiding) voor;
 • wedstrijden A- en B-junioren en senioren / begeleidingsrapport en
 • scheidsrechter (in opleiding) voor wedstrijden zaalvoetbal

 Organisatie

De opleiding bestaat uit twee delen: een theorie- en een ervaringsdeel. Het theoretische deel bestaat uit drie bijeenkomsten van drie uur. Twee bijeenkomsten vinden plaats aan het begin van het ervaringsdeel en de derde aan het einde ervan. In het theoretische deel komt de praktijk aan bod. Door middel van zelfstudie (ongeveer zes uur) bereid je je voor op de theoretische bijeenkomsten en het ervaringsdeel. In het ervaringsdeel begeleid je een scheidsrechter die in opleiding is (minimaal twee wedstrijden). Als je aan de gestelde voorwaarden voldoet, ontvang je het certificaat 'Praktijkbegeleider Scheidsrechters'.

 Je wordt tot de cursus toegelaten als je:

 • gekwalificeerd BOS-, SO III of Verenigingsscheidsrechter bent;
 • minimaal 3 jaar ervaring als scheidsrechter hebt;
 • goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden hebt;
 • gemotiveerd en beschikbaar bent op wedstrijdmomenten.

 De cursus start zodra er veertien deelnemers zijn.

 

 

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!